Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Όταν ένα παιδί ξέρει να βοηθά άλλα παιδιά

Όταν η τήρηση των παραδοσιακών εθίμων συνδυάζεται με την ανθρωπιά και την αγάπη και όταν σε αυτό πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί, τότε πρόκειται για μία ιστορία από την οποία πρέπει να διδασκόμαστε και εμείς οι μεγαλύτεροι. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/32540-stavros-foinikountaΟ λόγος για τον 10χρονο Δημήτρη Πετρουλάκη από τη Φοινικούντα, μαθητή της Ε' Δημοτικού, ο οποίος ήταν αυτός που έπιασε το Σταυρό φέτος τα Θεοφάνια. Όπως σε διάφορα μέρη, έτσι και στη Φοινικούντα οι κάτοικοι  τηρούν το έθιμο, σύμφωνα με το οποίο αυτός που πιάνει το Σταυρό περνάει από τα σπίτια και οι κάτοικοι του δίνουν κεράσματα ή λεφτά. Ο μικρός Δημήτρης λοιπόν από αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσε φέτος το ποσό των 100 ευρώ. Αποφάσισε όμως αντί να το κρατήσει και να πάρει κάποιο παιχνίδι, να το δωρίσει στον Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

«Φέτος την ημέρα των Θεοφανίων παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες, τηρήσατε το έθιμο να ρίξει ο παπάς το Σταυρό στη θάλασσα. Η αγωνία μου ήταν μεγάλη το ίδιο και η λαχτάρα μου να πιάσω το Σταυρό. Η βροχή και τα κύματα στη θάλασσα της Φοινικούντας δεν με τρόμαξαν. Βούτηξα, κολύμπησα και βγήκα νικητής. Ένιωσα πραγματική ικανοποίηση, χαρά και μια άλλη δύναμη που δεν μπορώ να την εξηγήσω. Στη συνέχεια όμως έπρεπε να συνεχίσουμε το έθιμο που λέει ότι όποιος πιάνει το Σταυρό πρέπει να περνάει από τα σπίτια του χωριού και ο νοικοκύρης να δίνει κεράσματα ή λεφτά. Από αυτή τη διαδικασία μάζεψα 100 ευρώ», τονίζει μιλώντας στην “Ε” ο Δημήτρης και συνεχίζει αναφερόμενος στην δωρεά των χρημάτων:

«Αμέσως όμως σκέφτηκα να μην τα κρατήσω για τον εαυτό μου αλλά να τα δώσω σε κάποια παιδιά της ηλικίας μου που τα έχουν πιο πολλή ανάγκη από εμένα. Έτσι αποφάσισα να δώσω τα χρήματα στο “Χαμόγελο του Παιδιού”».

Μία κίνηση άξια συγχαρητηρίων, αλλά και παραδειγματισμού με το Δημήτρη παράλληλα να μην το βάζει κάτω και να δηλώνει κλείνοντας: «Εύχομαι και του χρόνου να πιάσω ξανά το Σταυρό και το έθιμο να συνεχιστεί πάλι με την προσφορά των χρημάτων σε παιδιά που έχουν ανάγκη».

Μπράβο, Δημήτρη! Μπράβο και στους γονείς σου!

Πηγή:  http://www.eleftheriaonline.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
Μπρά Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/32540-stavros-foinikounta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου