Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τι κοινό έχει μια μητέρα αυτιστικού παιδιού με έναν στρατιώτη στον πόλεμο;



Γράφει ο Φώτης Παπαναστασίου, ειδικός παιδαγωγός

Τι κοινό έχει μια μητέρα αυτιστικού παιδιού με έναν στρατιώτη στον πόλεμο;
Νέα έρευνα δείχνει πως οι μητέρες εφήβων ή ενηλίκων με αυτισμό βιώνουν χρόνιο στρες παρόμοιο με αυτό που βιώνει ένας στρατιώτης κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι μητέρες αυτές δαπανούν περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών τους σε σχέση με τις μητέρες παιδιών χωρίς κάποιας μορφής αναπηρίας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν μητέρες εφήβων και ενηλίκων με αυτισμό για 8 ημέρες. Στο τέλος κάθε ημέρας οι μητέρες ρωτήθηκαν για τις εμπειρίες τους και έγινε μέτρηση των επιπέδων των ορμονών τους για να αξιολογηθεί το στρες τους. Βρήκαν πως το επίπεδο μιας ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος ήταν σε χαμηλό επίπεδο, στο ίδιο με αυτό των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, όπως αναφέρουν και στο Journal of Autism and Developmental Disorders.





Όπως αναφέρει κι η επικεφαλής της έρευνας Marsha Mailick Seltzer, ερευνήτρια του University Wisconsin-Madison, αυτού τα είδους τα επίπεδα ορμονών έχουν συσχετισθεί με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, δυσκολία στη ρύθμιση της γλυκόζης και προβλήματα στην πνευματική λειτουργία.
Οι μητέρες των αυτιστικών ατόμων δαπανούν τουλάχιστον 2 ώρες παραπάνω περίπου σε ημερήσια φροντίδα των παιδιών τους σε σχέση με τις μητέρες παιδιών που δεν έχουν κάποια μορφής αναπηρίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μητέρες των αυτιστικών παιδιών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νιώσουν κόπωση και τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν βιώσει ένα αγχωτικό γεγονός.

Πηγή:  http://www.eidikospaidagogos.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου