Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Σύνταξη, δύο χρόνια νωρίτερα με διαδοχική στο Δημόσιο



ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ κατά 2 χρόνια από τον πραγματικό χρόνο που πρέπει να περιμένει ο ασφαλισμένος προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης προχωρά η κυβέρνηση. Το μέτρο θα αφορά στην απονομή των συντάξεων του Δημοσίου, σε πάνω από 50.000 υποψήφιους συνταξιούχους που έχουν διαδοχική ασφάλιση από όλα τα ταμεία, πλην του ΟΓΑ.


Ήδη το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ προχώρησαν στην έκδοση εγκυκλίου που αφορά όσους έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η-1ου-1983, οι οποίοι πλέον θα μπορούν δύο χρόνια πριν από την κατάθεση αίτησης συνταξιοδότησης να καταθέτουν αίτηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας και να παίρνουν σειρά στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Με τη σχετική εγκύκλιο 1/13 για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της Βεβαίωσης Χρόνου Ασφάλισης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 3846/2010.

Με την εν λόγω εγκύκλιο, καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν λύσεις σε θέματα που άπτονται της διαδικασίας χορήγησης σύνταξης, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της σύνταξης μέσω της αποσυμφόρησης των υπηρεσιών με την επέκταση της αρμοδιότητας ανακεφαλαίωσης συντάξεων σε περισσότερα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με τη δραστική κατ' αυτόν τον τρόπο μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης.


Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές η διαδικασία έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα και λειτουργεί ικανοποιητικά, παρατηρήθηκαν στην πρακτική συγκεκριμένα θέματα, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της εν λόγω ρύθμισης και η υπηρεσία κρίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (πλην ΟΓΑ), να προβαίνουν στον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης μετά από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία υποβάλλεται μέσα στα δύο (2) τελευταία χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και ακολούθως να χορηγούν βεβαίωση χρόνου ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, στις οποίες σημειωτέον έχει υποχρέωση έκδοσης βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης και ο ΟΓΑ, ο τελευταίος φορέας ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου, στον οποίο υποβάλλεται το σχετικό αίτημα, το διαβιβάζει και στους άλλους εμπλεκόμενους φορείς ούτως ώστε ο καθένας από τους φορείς αυτούς να εκδίδει τη σχετική βεβαίωση αφού καλέσει τον ενδιαφερόμενο να συμπληρώσει τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά.

Τα προαναφερόμενα δεν ισχύουν για τους υπαλλήλους του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ προσληφθέντες μετά την 1η/1ου/1983 που θα συνταξιοδοτηθούν από το ΓΛΚ ή με το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και οι οποίοι πριν από τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ είχαν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Όμως από αναφορές των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ προκύπτει ότι οι εν λόγω υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισής τους το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προσφεύγουν σωρηδόν στις υπηρεσίες του και υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση της βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης του Ν. 3846/10 δεδομένου ότι αφ' ενός, όπως ισχυρίζονται, τη χρειάζεται η υπηρεσία τους προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους και αφ' ετέρου επειδή δεν προβλέπεται για το Δημόσιο η διαδικασία και η χορήγηση της βεβαίωσης αυτής.

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι να επιβαρύνονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ με επιπλέον εργασίες χορήγησης βεβαιώσεων απλής καταμέτρησης των ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους εν λόγω ασφαλισμένους (διότι δεν δικαιούνται βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης), εργασία η οποία θα επαναληφθεί ούτως ή άλλως κατά τη διαδικασία συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διαδοχικής ασφάλισης.

Για τους παραπάνω λόγους, η διοίκηση του Ιδρύματος, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που προέκυψε και προκειμένου να συμβάλει στην ταχύτερη απονομή της σύνταξης, τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες ασφαλισμένους, την αποφυγή άσκοπων διενέξεων και προστριβών μεταξύ ασφαλισμένων και υπαλλήλων του Ιδρύματος και τη μείωση του φόρτου συναλλαγής, έκρινε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία χορήγησης της βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης του Ν. 3846/10 και οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ προσληφθέντες από 1/1/1983 και μετά, και για τους οποίους ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός τους Οργανισμός.

Επισημαίνεται ότι δεν αφορά τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ προσληφθέντες πριν από την 1η/1/1983, επειδή για αυτούς δεν ισχύουν οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Πηγή: http://www.enet.gr
Aναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου