Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Αναβίωση των παιδικών παιχνιδιών της προσφυγιάς από τον ΑΙΓΙΕΑ

 
Κάθε ξεριζωμός, στις λιγοστές αποσκευές του, μαζί με τις απώλειες, την οδύνη, τις πικρές του ιστορίες, κουβαλάει την πολιτιστική του κληρονομιά και τις παραδόσεις του. Από την ανεξάντλητη πηγή μικρασιατικού πολιτισμού ο σύλλογος επέλεξε παιδικά παιχνίδια εκείνης της εποχής με στόχο να συμβάλει έστω και ελάχιστα στην προσπάθεια αναβίωσης και προβολής τους διοργανώνοντας την εκδήλωση «Μικρά Ασία: Τα χρόνια της αθωότητας... Παιδικά Παιχνίδια της Προσφυγιάς» το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου 2014 στο φιλόξενο 3ο Γυμνάσιο Αιγίου. 


Η αναβίωση των παιδικών παιχνιδιών της προσφυγιάς (τζαμί, πόλεμος και ειρήνη, μαντηλάκι, τυφλόμυγα, σαλίγκαρος κ.ά.) μέσα από μικρές ταινίες που δημιούργησε ο Γρηγόρης Ρηγόπουλος στις οποίες πρωταγωνιστές ήσαν παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου, Αιγίου, του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης, του Παιδικού Σταθμού «Ουράνιο Τόξο», του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αιγίου αλλά και άλλοι καλοί φίλοι προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα και κλάματα συγκίνησης αλλά και χαράς σε όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν.  




Τα παιχνίδια των προσφύγων προέρχονται από την Οθωμανοκρατία, το Βυζάντιο και την Αρχαιότητα με αναλλοίωτο τον τρόπο παιξίματος όπως επεσήμανε στην ομιλία του με θέμα  «Παιδικά παιχνίδια: σαν να μην πέρασε μια μέρα» ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιος Π. Τσομής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε η μαθήτρια Καλλιόπη Αντωνοπούλου για τη διάκρισή της στον μαθητικό διαγωνισμό  της Ύπατης Αρμοστείας με θέμα: «Η σιωπή είναι ανοχή;» Η εκδήλωση έκλεισε με ένα γλυκό μικρασιάτικο κέρασμα από τα παιδιά του «Ουράνιου Τόξου» και ένα παιχνίδι-δώρο από τον σύλλογο.

Συντελεστές της εκδήλωσης :
Έρευνα: Μαρία Καβούνη (πρόεδρος του ΑΙΓΙΕΑ) & Βασιλική Κυριακοπούλου (εκπαιδευτικός).
Αφηγήτριες: Κωνσταντίνα Σιαμέτη (εκπαιδευτικός), Γεωργία Παπασπυροπούλου (παιδαγωγός προσχολικής αγωγής), Αλέκα Σουλάνη (εκπαιδευτικός), Βασιλική Κυριακοπούλου (εκπαιδευτικός).
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Καβούνη
Ήχος-Φως: Νίκος Μανέτας
Μακέτα –Γραφιστικά: Αλίκη Παπακωνσταντίνου

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου