Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Συνάντηση δύο πολιτισμών - Το σχολείο AKIF PALALI των Αδάνων στο Λύκειο Παραλίας

Τον Απρίλιο και συγκεκριμένα από το χρονικό διάστημα από 27 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2014 τέσσερις εκπαιδευτικοί και είκοσι μαθητές του Λυκείου AKIF PALALI από τα Άδανα της Τουρκίας επισκέφτηκαν την Πάτρα και συγκεκριμένα το ΓΕΛ ΠΑΡΑΛΙΑΣ στο πλαίσιαο υλοποίησης του Ευρωπαικού προγράμματος COMENIUS με τίτλο BEYOND THE BORDERS. (πέρα από τα σύνορα).

Οι Τούρκοι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου μας οι οποίοι την περυσινή χρονιά είχαν επισκεφτεί τα Άδανα και είχαν φιλοξενηθεί αντίστοιχα σε τουρκικές οικογένειες.Στη διάρκεια της δεκαήμερης αυτής επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν πλήθος δραστηριοτήτων στα πλαίσια της επίτευξης των στόχων του προγράμματος που ήταν η ενίσχυση των δεσμών που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους μαθητές των δύο σχολείων μέσα από την αναζήτηση κοινών πολιτιστικών στοιχείων και η εξάλειψη των στερεοτύπων.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 2 Απριλίου στο χώρο του ΓΕΛ ΠΑΡΑΛΙΑΣ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υποδοχής των Τούρκων εταίρων η οποία περιελάμβανε θεατρικά χορευτικά και μουσικά δρώμενα με τη συμμετοχή των δύο ομάδων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσημοι φορείς και πλήθος κόσμου από τη σχολική κοινότητα.Ακόμα οι Τούρκοι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας , να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να γνωρίσουν τις αξίες που αυτά αντιπροσωπεύουν.


Έτσι ξεναγήθηκαν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στην κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία και στον«ομφαλό της γης» τους Δελφούς. Οι επισκέψεις αυτές αποτέλεσαν αφορμή για διάλογο ανάμεσα στις δύο ομάδες σχετικά με την ιστορική πορεία των δύο λαών καιτα κοινά στοιχεία ανάμεσά τους.Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη γιορτή του αποχαιρετισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατέθηκε γεύμα με γεύσεις κοινές και για τους δύο λαούς. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις απέδειξαν ότι παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν πολλά στοιχεία ταύτισης στην κουλτούρα των δύο λαών που σηματοδοτούν την κοινή πορεία τους στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο.

Πηγή:  http://www.dete.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου