Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές της χώρας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από οργανώσεις και φορείς. Αν δε θέλετε σε λίγο καιρό να βλέπετε παντού ταμπέλες «Το μπάνιο επιτρέπεται αποκλειστικά στους πελάτες μας», διαμαρτυρηθείτε κι εσείς βάζοντας την ψηφιακή σας υπογραφή ΕΔΩ και πάρτε μέρος στη δημόσια διαβούλευση που γίνεται αυτές τις μέρες ΕΔΩ.



Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς (WWF, Ορνιθολογική Εταιρεία, Αρχέλων, ΕΛΚΕΘΕ κλπ. ), αλλά και πολιτικά πρόσωπα, όπως η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα, το WWF Ελλάς απέστειλε στους Έλληνες βουλευτές ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις του ενάντια στο νομοσχέδιο και τους καλεί να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης. 
- Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις. 

- Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».

- Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές».

- Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.

- Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

«Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους "ανάπτυξης". Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς κυρία Θεοδότα Νάντσου.

Όπως καταγγέλλει η ίδια,  σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά και ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (όπως ενδεικτικά το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και οι κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2011/92/ΕΕ, όπως πρόσφατα τροποποιήθηκε), ειδικά καθώς αγνοείται η οικολογική σημασία της παρόχθιας και της παράκτιας ζώνης και υιοθετούνται οι πλέον ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη διαχείρισή τους.

Συγκεκριμένα η κ. Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF, αναφέρει τα εξής:
«Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Ίσως έχετε ακούσει το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης.

Μου είναι αδύνατο να συνοψίσω σε μερικές γραμμές τα προβλήματα του νομοσχεδίου, αλλά ελπίζω να σας δώσω μια ιδέα:


Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (μπαράκια, ξαπλώστρες κλπ). Μέχρι σήμερα υπήρχε όριο έκτασης και ήταν υποχρεωτική η διατήρηση ελεύθερου τμήματος.

Αφαιρεί την υποχρέωση για όποιον εκμεταλλεύεται μια παραλία να εξασφαλίζει ανοιχτή δημόσια πρόσβαση (μας προετοιμάζει για να δούμε ταμπέλες «το μπάνιο επιτρέπεται αποκλειστικά στους πελάτες μας»).

Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό. Αυτό είναι πρωτοφανές, μιας και κανείς ως τώρα δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει την ξεκάθαρη νομική απαγόρευση δόμησης στις παραλίες.

Δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, αρκεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιχείρησή του.

Κι αυτά δυστυχώς δεν είναι όλα!

Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, στο opengov.gr, η νομική ομάδα του WWF κατέθεσε αναλυτική κριτική. Την επόμενη μέρα στείλαμε επιστολή στον κάθε βουλευτή (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Πιέζουμε ώστε να καταλάβουν πως ένας τέτοιος νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτάσει ποτέ στη Βουλή.

 
Ήδη τουλάχιστον μια βουλευτής έχει πει ότι θα καταψηφίσει αυτό το «τέρας». Ελπίζουμε σε γενικευμένη κατακραυγή, ανεξαρτήτως κομμάτων. Αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να ριχτούμε και σε νομική μάχη για να αμφισβητήσουμε το νόμο στα ανώτατα δικαστήρια. Όμως, θέλουμε να τον σταματήσουμε νωρίτερα, γιατί πόση ζημιά άραγε θα έχει ήδη γίνει στις ακτές μας, μέχρι να καταπέσει δικαστικά;

Κανείς δεν λέει ότι σήμερα δεν γίνονται αυθαιρεσίες. Όλοι μας έχουμε δει περιπτώσεις όπου παραλίες έχουν καταστραφεί περιβαλλοντικά και η πρόσβασή τους για το κοινό έχει αποκλειστεί. Όμως, θέλουμε και απαιτούμε από το κράτος αυτά τα φαινόμενα να αποτελούν την εξαίρεση. Με τον καινούργιο νόμο θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν ο κανόνας!

 
Μήπως τουλάχιστον ο νέος νόμος θα φέρει τέτοιο οικονομικό όφελος, ώστε στο μυαλό κάποιων να δικαιολογείται αυτή η καταστροφή; Ούτε καν αυτό! Προσπαθούμε να επισημάνουμε στους βουλευτές ότι τέτοιες κινήσεις καταστρέφουν τον τουριστικό μας πλούτο, αντί να τον προάγουν, και άρα σε βάθος χρόνου θα βλάψουν την τουριστική μας οικονομία. Οι ξένοι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να δουν καταστραμμένες παραλίες και μπετά παντού, αλλά τον μοναδικό φυσικό μας πλούτο.

 
Τι μπορείτε να κάνετε: η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή ως τις 13 Μαΐου και μπορείτε να μπείτε εδώ να υποβάλλετε και τα δικά σας σχόλια – οποιοσδήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα να το κάνει, κι όχι μόνο οι ειδικοί.

 
Επίσης, έχουν ήδη στηθεί δυο δημόσιες πλατφόρμες για συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας. Η πρώτη λειτουργεί εδώ και μέρες από πρωτοβουλία πολιτών στο change.org, ενώ η δεύτερη από τη διεθνή οργάνωση «AVAAZ.ORG - Ο κόσμος εν δράσει» μόλις ξεκίνησε ΕΔΩ και ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον.

 
Θα είμαστε σε επαφή για τις εξελίξεις»!


Πηγές:  http://www.tovima.gr, http://www.zougla.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου