Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή στα θρανία: Όσα οι γονείς ΔΕΝ πρέπει να κάνουν

Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε για να ξεκινήσουν τα παιδιά το σχολείο και έχει έρθει πλέον η στιγμή να πάρουμε ως γονείς μερικές πολύ σοβαρές αποφάσεις ως προς το πώς θα γίνει αυτή η χρονιά επιτυχημένη και με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος, τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά. Ξέρουμε ότι πρέπει να βάλουμε τα παιδιά σε πρόγραμμα, να τα βοηθήσουμε να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους, να τους ψωνίσουμε τα απαραίτητα. Η μαμά blogger Dynamom, ωστόσο, συγκεντρώνει όλα αυτά που οι γονείς ΔΕΝ πρέπει να κάνουν τη νέα αυτή σχολική χρονιά. Και πόσο δίκιο έχει...

Τα μαθήματα των παιδιών
Το σκηνικό είναι γνωστό: Το παιδί κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας, φουρκισμένο και ανίκανο να συγκεντρωθεί στις ασκήσεις των μαθηματικών, δεν καταλαβαίνει τίποτα, φωνάζει τη μαμά. Η πιο εύκολη λύση είναι να αναλάβει ο γονιός, να δώσει τις απαντήσεις, να τελειώνει το παιδί με τα μαθήματα, γιατί -ας είμαστε ειλικρινείς- πόσες ώρες πια πρέπει να περάσουν μέχρι να τελειώσει το παιδί το διάβασμα; Θέλετε κάποια στιγμή να σταματήσει να παραπονιέται, θέλετε να κάνει και τις ασκήσεις σωστά, να πάρει καλό βαθμό. Φέτος, όμως, καλό θα ήταν να σταματήσετε να κάνετε εσείς τα μαθήματα των παιδιών. Τι θα γίνει αν σταματήσετε; Μπορεί και να μην ολοκληρώσουν τα διαβάσματά τους καθόλου, και να πάρουν έτσι ένα καλό μάθημα περί υπευθυνότητας όταν ο δάσκαλος θα τα επιπλήξει την επόμενη μέρα. Ή μπορεί να κάνουν τις ασκήσεις τους λάθος και να αναγκαστούν να μάθουν, ώστε την επόμενη φορά να τις κάνουν σωστά. Βοηθήστε τα παιδιά να ξεκαθαρίσουν κάτι που δεν καταλαβαίνουν όταν διαβάζουν, μία στο τόσο, όμως αφήστε κάτω το δεύτερο μολύβι! Έχετε ήδη πάει σχολείο μία φορά. Τώρα ΔΕΝ είναι η σειρά σας.

Aμέτρητες δραστηριότητες
Μπορεί το παιδί σας να αγαπά και το ποδόσφαιρο και το ταε-κβο-ντο. Μπορείτε να τον γράψετε και στα δύο. Αλλά μην επιμείνετε να κάνει και ωδείο και φροντιστήριο για δύο γλώσσες, και όλα αυτά στην ίδια εβδομάδα, απλά και μόνο επειδή ΠΡΕΠΕΙ να πάρει πολλά ερεθίσματα. Καλό είναι να ανοίξετε στο παιδί ορίζοντες, να γνωρίσει πολλά καινούρια πράγματα, αλλά είναι και κουραστικό να πρέπει να τρέχει κάθε απόγευμα από τη μία δραστηριότητα στην άλλη και να μην έχει λίγο χρόνο απλά για να είναι παιδί! Εξάλλου, όλο αυτό το τρέξιμο είναι κουραστικό και για τον ίδιο τον γονιό. Επιλέξτε δύο δραστηριότητες που πραγματικά αγαπά το παιδί και αφοσιωθείτε σε αυτές. Και μην νιώθετε ενοχές όταν ακούτε άλλους γονείς των οποίων τα παιδιά κάνουν κάθε απόγευμα από μία δραστηριότητα, γιατί είναι πολύ πιθανό τα παιδιά αυτά να έχουν μεγάλη ανάγκη για ύπνο!

Αδιάκοπη επικοινωνία με την δασκάλα
Καθημερινά τηλέφωνα, e-mails, συναντήσεις από κοντά... Τα πάει καλά ο Γιωργάκης με τους συμμαθητές; Μπορεί να κάτσει μακριά από τον Γιαννάκη γιατί ο Γιαννάκης του μιλάει όλη την ώρα στην τάξη και ξέρετε ότι ο Γιωργάκης δεν μπορεί να συγκεντρωθεί έτσι; Έφαγε το κολατσιό που του έδωσα ή το αντάλλαξε για σοκολάτα; Εντάξει, όταν το παιδί είναι μικρό όλοι οι γονείς ανησυχούν και θέλουν να βεβαιωθούν ότι έχει
προσαρμοστεί καλά, είτε στο νήπιο είτε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Αλλά πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος. Το παιδί σας είναι μια χαρά. Κι αν δεν είναι, η ικανότατη δασκάλα του θα σας ενημερώσει και θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Θυμάστε όταν ήσασταν εσείς μαθητές; Ούτε κινητά υπήρχαν, ούτε e-mails. Πόσο συχνά πιστεύετε ότι μιλούσαν οι γονείς σας με την δασκάλα σας; Αφήστε την, λοιπόν, να κάνει την δουλειά της και να ασχοληθεί με το παιδί σας. Όχι με εσάς.

Συμμετοχή στα «του σχολείου»
Στα παιδιά αρέσει να βλέπουν πού και πού τους γονείς τους στον χώρο του σχολείου και να ασχολούνται με διάφορα θέματα που τα αφορούν. Και είναι καλό και για το σχολείο, είτε αυτό είναι δημόσιο (άρα ο σύλλογος γονέων έχει συγκεκριμένο και σημαντικό ρόλο), είτε είναι ιδιωτικό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ασχολείστε πάντα και με τα πάντα, ειδικά αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Το να μην παραβρεθείτε σε κάθε συνάντηση γονιών δεν σας κάνει κακή μαμά, ούτε το να μην προλάβετε να ψήσετε κουλουράκια για το σχολικό παζάρι και να χρειαστεί να τα πάρετε έτοιμα. Κάντε ό,τι μπορεί για να βοηθήσετε, αλλά μην νιώσετε ενοχές αν δεν μπείτε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου!

Σύγκριση με άλλους γονείς
Λέτε συνεχώς στο παιδί σας να μην συγκρίνει τον εαυτό του με άλλα παιδιά. Εσείς, όμως, ακολουθείτε αυτή τη συμβουλή; Μήπως νιώθετε ενοχές που δεν παίρνετε εσείς κάθε μεσημέρι το παιδί από το σχολείο; Μήπως δεν του διαβάζετε παραμύθι για μισή ώρα κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί; Μήπως στην γιορτή του ψήσατε απλά ένα κέικ για να κεράσει τους συμμαθητές, ενώ άλλες μαμάδες φτιάχνουν cupcakes με εντυπωσιακό γκλασάρισμα; Και τι έγινε; Χαλαρώστε λίγο! Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε, αγαπάτε τα παιδιά σας, φροντίστε να τους θυμίζετε ότι είστε πάντα εκεί και νοιάζεστε γι'αυτά. Είστε υπέροχοι γονείς. Σταματήστε να ανησυχείτε για το αντίθετο!

Πηγή: http://www.mama365.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου