Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Ατομικός φάκελος ασφάλισης απο 1η Ιανουαρίου

Το Φάκελο Ασφάλισης Υγείας παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως «ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των ασφαλισμένων». Άλλο ένα φακέλωμα με το οποίο ευελπιστεί η Κυβέρνηση να ελέγξει την υπερσυνταγογράφηση και να μειώσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.Ο φάκελος, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ, περιέχει όλες τις εξετάσεις, ιατρικές πράξεις, επισκέψεις, υλικά και φάρμακα που έχει αποζημιώσει ο Οργανισμός για τον κάθε ασφαλισμένο τα τελευταία δύο χρόνια.

Από 1η Ιανουαρίου 2015 πρόσβαση στον προσωπικό του φάκελο θα έχει κάθε ασφαλισμένος, προκειμένου να κάνει αυτοέλεγχο για τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχει λάβει, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η κάρτα ασφάλισης υγείας, που θα αποτελεί και το «διαβατήριο» του ασφαλισμένου στο δίκτυο των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Από τη στιγμή που η θέσπιση του ατομικού φακέλου τεθεί σε ισχύ, ο Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και να «κόβει» μη αναγκαίες, με βάση επιστημονικά δεδομένα, εξετάσεις.

Ο κ. Βορίδης, κατά την σημερινή παρουσίαση, έκανε λόγο για πρωτοβουλία η οποία  βελτιώνει το σύστημα ελέγχου-παρακολούθησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, συμπληρώνοντας πως το νέο μέτρο θα επιφέρει σχεδόν αυτόματη μείωση της προκλητής συνταγογράφησης με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των κονδυλίων.

«Σήμερα, το σύστημα είναι ανοιχτό από παντού», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός και τόνισε ότι με το ΑΜΚΑ και μόνο ο κάθε πάροχος μπορεί να γράφει ότι θέλει, χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής.


Με τη λειτουργία του φακέλου πλέον ο έλεγχος γίνεται σε σχέση με τον ασθενή, γεγονός που μπορεί να συγκρατήσει τον γιατρό από ενδεχόμενη υπερσυνταγογράφηση, ενώ με την πρόσβαση στον προσωπικό του «φάκελο» θα μπορεί ο ίδιος ο ασφαλισμένος να ελέγχει εάν του έχουν χρεωθεί υπηρεσίες που δεν έχει λάβει. Με την κάρτα ασφαλισμένου ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφεί εν αγνοία του κατόχου της.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου