Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Επισκεφτείτε το Hogewey

Το Hogewey είναι ένα καταπληκτικό "χωριό" στα προάστια του Άμστερνταμ. Βρίσκεται πίσω στο 1950 προσφέροντας όμορφους, περιποιημένους δρόμους, παντοπωλείο, καφενείο, καφετέρια, εστιατόριο, σαλόνι ομορφιάς και κουρείο. Υπάρχουν 152 κάτοικοι στο Hogewey και όλοι έχουν κάτι κοινό: άνοια ή Αλτσχάιμερ. Βλέπετε, το Hogewey δεν είναι ένα πραγματικό χωριό. Είναι ένας χώρος για ασθενείς που πάσχουν από άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
 
Photograph: Madeleine Sars, Eindhoven
Όσοι είναι αρκετά τυχεροί για να ζουν εκεί, μια και το μηνιαίο κόστος είναι αρκετό και η λίστα αναμονής πολύ μεγάλη, ζουν σε μια εποχή που πέρασε, μια εποχή που πολλοί ήταν στην ακμή τους. Το Hogewey βρίσκεται στη δεκαετία του 1950, διότι η μνήμη του ασθενούς που πάσχει από άνοια διατηρείται πολύ πιο έντονα μακροπρόθεσμα από ό, τι βραχυπρόθεσμα. Έτσι οι ασθενείς έχουν την αίσθηση της οικειότητας, την ασφάλεια και την άνεση.
 
Photograph: Madeleine Sars, Eindhoven
Οι ασθενείς στο Hogewey κινούνται ελεύθερα χωρίς το φόβο να χαθούν, επειδή το χωριό, το οποίο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο, είναι περιφραγμένο και στελεχώνεται από «χωρικούς» που στην πραγματικότητα είναι εκπαιδευμένοι νοσοκόμοι και άλλοι ειδικοί, όλοι με σκοπό να βοηθούν τους κατοίκους όταν το χρειάζονται.  Οι ασθενείς είναι ελεύθεροι να πάρουν την τσάντα τους και να πάνε με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ, ή να πάρουν καφέ ή ένα γεύμα στο καφενείο. Αν ξεχάσουν το πορτοφόλι τους, κανένα πρόβλημα. Αν χαθούν, υπάρχει πάντα ένα "χωρικός" για να τους βοηθήσει να φτάσουν στο σπίτι, και αν ψωνίσουν 20 κουτιά σάλτσα ντομάτας, ένας βοηθός θα επιστρέψει τα παραπανίσια στο παντοπωλείο αργότερα την ίδια ημέρα.
 
Photograph: KopArt, Amstelveen

Οι υπεύθυνοι του Hogewey λένε ότι μετά από μερικές εβδομάδες, οι κάτοικοι βελτιώνονται δραματικά, απαιτούν λιγότερη φαρμακευτική αγωγή και γίνονται πιο ήρεμοι. Φυσικά, η λίστα αναμονής για τη διαμονή στο χωριό είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όμως το κλείδωμα των ηλικιωμένων σε ένα κρύο νοσοκομείο με συγκεκριμένες ώρες επίσκεψης και προγραμματισμένο χρόνο λήψης φαρμάκων και γευμάτων δεν είναι ότι καλύτερο. Οι υπεύθυνοι του χωριού πιστεύουν ότι η διαβίωση στο Hogewey εξασφαλίζει ότι στους ασθενείς ότι θα βιώσουν τα τελευταία χρόνια τους σε ένα «κανονικό», ευτυχισμένο περιβάλλον.
photograph: KopArt, Amstelveen

Πηγή:  psychologytoday.com
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου