Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Σχολεία SAINT-JEAN στο Στρασβούργο

Ένα κτίριο που φιλοξενεί δύο σχολεία, νηπιαγωγείο και δημοτικό, κόστισε 10.700.000,00 €, καταλαμβάνει περίπου 8.700 τ.μ. και ολοκληρώθηκε το 2013. Θαυμάστε το.



Πρόκειται για ένα κτίριο του 1960, που όμως ανακαινίστηκε και πήρε μια διαφορετική μορφή. Εδώ συστεγάζονται με αρμονικό τρόπο ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο. Ο χώρος που καταλαμβάνεται από το νηπιαγωγείο είναι στον πρώτο όροφο, ενώ ο δεύτερος και τρίτος όροφος είναι αφιερωμένοι στο δημοτικό σχολείο



Τα δύο σχολεία έχουν κοινό προαύλιο και χωρίζονται με έναν χαμηλό τοίχο, μια ενιαία ράμπα και δυο φαρδιά σκαλοπάτια. Η διάταξη της αυλής κατευθύνει τα παιδιά προς δύο ξεχωριστές εισόδους, μία για το νηπιαγωγείο, και μία για το δημοτικό. 






Οι χώροι του ισογείου, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών, έχουν αναδιαταχθεί σε ένα συνεχόμενο, φιλόξενο χώρο με στρογγυλεμένα, παιχνιδιάρικα, δυναμικά σχήματα. Τα καμπύλα σχήματα έρχονται σε αντίθεση με την κανονικότητα των αιθουσών διδασκαλίας και προσδίδουν έμφαση στις ιδιαίτερες στιγμές τις ημέρας των παιδιών. Αυτά τα σημεία κάνουν τα παιδιά να εκτιμούν το ρυθμό της καθημερινής ρουτίνας. Τα σχέδια του κτιρίου έχουν καταρτιστεί γι’ αυτόν τον σκοπό σε συνεργασία με τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Claude Bonnet.



Οι παιδικές χαρές έχουν επανασχεδιαστεί ακολουθώντας την ίδια λογική όπως και οι αίθουσες. Το πράσινο, η ακουστική επεξεργασία των τοίχων, και τα διάφορα υλικά έχουν επιλεχτεί έτσι ώστε να σπάει η μονοτονία. Το κτίριο ανακαινίστηκε έτσι ώστε το φως να φτάνει παντού με διάφορους τρόπους, παρέχοντας ορατά σημεία σε όλα τα επίπεδα και μεγάλο βαθμό άνεσης. 


Επειδή το κτίριο αντιμετώπιζε προβλήματα υπερθέρμανσης τοποθετήθηκαν κάθετες ράγες στο εξωτερικό του έτσι ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να πέφτει επάνω του λοξά και να μην το υπερθερμαίνει. Κάθε τάξη είναι εξοπλισμένη με ρολά και εξαερισμούς διπλής ροής.


 Οι ταράτσες είναι διαφόρων τύπων. Η οροφή του κτιρίου έχει φυτευτεί, και φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν τοποθετηθεί για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές του ανάγκες.  


Γενικά το κτίριο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα ήρεμο περιβάλλον.

Φωτό: David Romero-Uzeda
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου