Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Διάβαζαν Ιλιάδα επί δεκαπέντε ώρες στην Αγγλία


Το Σάββατο 15/8/15 το πρωί, έξω από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, γινόταν το αδιαχώρητο. Αιτία, μια από τις εκδηλώσεις του Almeida Greeks, του φεστιβάλ που το ομώνυμο θέατρο πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η οποία έγινε ανάρπαστη.


Όχι χωρίς λόγο: πίσω από το αναλόγιο, έχοντας αναλάβει ο καθένας από ένα απόσπασμα, βρέθηκαν εκτός από ερευνητές ή δημοσιογράφους και δεκάδες ηθοποιοί, όπως ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ, ο Μπεν Γουίσο (ο «Q» στα τελευταία Τζέιμς Μποντ αλλά και εκ των πρωταγωνιστών στο «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου) ή ο Μπράιαν Κοξ. Όλοι τους διάβαζαν την ΙΛΙΑΔΑ...

Ήταν μια ιδέα του θεατρικού σκηνοθέτη Ρούπερτ Γκουλντ, που την εμπνεύστηκε παρακολουθώντας ένα παλιότερο χορευτικό μαραθώνιο, του δημοφιλούς στην Αγγλία παρουσιαστή, Ντέρμοτ Ο΄Λίρι.

«Δεν νομίζω ότι θα αντέξουν πολλοί όλο το δεκαπεντάωρο, μου αρέσει όμως η ιδέα ότι μπορεί να αναμεταδοθεί σε όλο τον κόσμο», έλεγε ο σκηνοθέτης μερικές βδομάδες πριν. Και έτσι ακριβώς συνέβη: η ανάγνωση του ομηρικού έπους προβλήθηκε μέσω streaming, ενώ σημαντικά αποσπάσματά του αναρτήθηκαν και σε 399 συνολικά «τιτιβίσματα», καθιστώντας το #iliad, ένα από τα παγκοσμίως δημοφιλή θέματα του twitter.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου