Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μαθητές κρατούμενοι μιλούν για την ελευθερία

«Ελευθερία είναι»...: «Να έχεις ένα σχολείο μέσα στις φυλακές», «Να μπορώ να φωνάξω δυνατά το όνομά μου», «Να υπάρχεις ανάμεσα σε φυλακισμένους και να νιώθεις ελεύθερος», «Ο ορειβάτης της σκέψης μας, η ηλιαχτίδα στην καταχνιά μας», «Την περιμένουμε όπως ο τυφλός να έχει μάτια για να κοιτάξει»...


«Ωδές εις την ελευθερίαν» διά στόματος κρατουμένων αλλά και των καθηγητών τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» (ΣΔΕ) των φυλακών Κορυδαλλού. Λόγια συγκινητικά, βγαλμένα μέσα από την ψυχή, από ανθρώπους που «πάτησαν» τον νόμο, έκλεψαν, αδίκησαν και αποζητούν με πάθος μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους, νιώθοντας ότι με τη μόρφωση, ακόμα και μέσα στη φυλακή, θα γίνουν καλύτεροι.
Χθες, ανήμερα του Αγ. Ελευθερίου, μια μέρα που για πρώτη φορά ορίστηκε συμβολικά ως μέρα των κρατουμένων, το υπουργείο Δικαιοσύνης με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία έφερε στην επιφάνεια έναν κόσμο ξεχασμένο από τους πολλούς, ρίχνοντας το βλέμμα προς την ελπίδα και την ελευθερία, την αποφυλάκιση και την επανένταξη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευ. Φυτράκη, επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και σε ειδική γιορτή συνεχάρη τους κρατουμένους που πέτυχαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ωστόσο, την παράσταση έκλεψαν (στο πλαίσιο σχετικών εκδηλώσεων-δράσεων) οι κρατούμενοι-μαθητές του ΣΔΕ των φυλακών Κορυδαλλού και οι καθηγητές τους με όσα είπαν συμμετέχοντας στην παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής σε συνεργασία με τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» με θέμα «Ελευθερία είναι...».

«Επαθα σοκ όταν προφυλακίστηκα. Βρήκα όμως την ελπίδα στο σχολείο. Τώρα εμπνέω και τους δικούς μου με αποφασιστικότητα. Νιώθω ελεύθερος εδώ» είπε κρατούμενος, δίνοντας ένα στίγμα τού πώς αρπάζει τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του.
«Πολύ κόσμος νιώθει ότι βρίσκεται στον γκρεμό γιατί έχει χρέη, προβλήματα με ναρκωτικά κ.λπ.», πρόσθεσε άλλος, «αλλά δεν πρέπει να παραιτηθεί, πρέπει να πολεμήσει. Να ακούσει εμάς που παρόλο ότι είμαστε εδώ μέσα και πιάσαμε πάτο, ανεβαίνουμε. Να εκτιμήσει που βρίσκεται εκεί έξω, που μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ, να αγκαλιάσει το παιδί του»...

«Προχωράω...»
«Εδώ κάνω πράγματα που δεν έκανα έξω», πετάγεται τρίτος. «Διάβασα 50 βιβλία, προχωράω στα μαθηματικά. Με ρωτάει το παιδί μου από το τηλέφωνο και του λύνω προβλήματα. Εξω δεν είχα το μυαλό και τον χρόνο γι' αυτά. Νιώθω ελεύθερος στο σχολείο».
«Μπορεί να βλέπω κάγκελα πίσω μου, αλλά εδώ με βοηθάει να ξεφεύγω, να είμαι αλλού», συμπλήρωσε άλλος.
«Ελευθερία είναι η πίστη, η οικογένεια, οι τύψεις, το ψέμα, η αγανάκτηση, ο σεβασμός, η αλήθεια, ο πόνος», είπε άλλος συμπυκνώνοντας τον ορισμό τού «ο νους και η ψυχή μου δεν θα φυλακιστούν ποτέ»...
Συγκλονιστική όμως και η κατάθεση ψυχής των καθηγητών του ΣΔΕ για την ελευθερία, τη μόρφωση, τη συνύπαρξη και την ελπίδα για τους κρατούμενους.

«''Πού πας να μπλέξεις;'' με ρωτούσαν όταν αποφάσισα να πάω στο ΣΔΕ», εξομολογείται ο διευθυντής του Γ. Ζουγανέλης, «αλλά εδώ ανακαλύψαμε μια νέα πτυχή της μόρφωσης, πως μπορείς να αλλάξεις χαρακτήρες. Παρότι έγκλειστοι, οι άνθρωποι αυτοί είναι ελεύθεροι». «Αντλώ πολύ μεγάλη δύναμη από αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο μαθηματικός τους. «Σκέφτεσαι, τι θέλουν τώρα να μάθουν από κλάσματα στη ζωή τους, αλλά εκείνοι επιμένουν. Σου λένε ''δάσκαλε, δείξε μου, θέλω να μάθω''. Κι αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη».

Αναρτήθηκε: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου