Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ο δάσκαλος που ακύρωσε τα Χριστούγεννα

Ή πώς ο διευθυντής ενός σχολείου με χίλιους μαθητές, απασχόλησε εκατομμύρια Ιταλούς, προκαλώντας την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας!



Ο 63χρονος Μάρκο Πάρμα, διευθυντής του σχολείου Γκαροφάνι, ενός δημοτικού και γυμνασίου με χίλιους περίπου μαθητές λίγο έξω από το Μιλάνο, σκέφτηκε πως η φετινή δεν θα ήταν μια καλή χρονιά για να πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο κονσέρτο με τα  χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια.

Ένα 20% των μαθητών του σχολείου ασπάζονται άλλες θρησκείες πλην του χριστιανισμού, είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, και το κλίμα ήταν περίεργο λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον 63χρονο διευθυντή, ήδη από την προηγούμενη χρονιά τα παιδιά αυτά είτε δεν συμμετείχαν στο εορταστικό πρόγραμμα είτε αναγκαζόντουσαν να κατέβουν από τη σκηνή, μετά από παρέμβαση των γονιών τους:

Όταν λοιπόν δύο μητέρες προσφέρθηκαν να διδάξουν σε όλους τους μαθητές χριστιανικά τραγούδια, ο Πάρμα αντιπρότεινε να συμπεριληφθούν τραγούδια που εκφράζουν και τους αλλόθρησκους μαθητές. Η πρότασή του δε βρήκε πρόσφορο έδαφος κι έτσι ο διευθυντής αποφάσισε να ακυρώσει τη χριστουγεννιάτικη γιορτή και αντ' αυτής να διοργανώσει ένα πρόγραμμα χειμερινών τραγουδιών για τις 21 Ιανουαρίου, αφήνοντας εκτός το θρησκευτικό ρεπερτόριο.

Λίγο μετά, στην είσοδο του σχολείου εμφανίστηκαν γονείς έτοιμοι να υπερασπιστούν την τιμή των Χριστουγέννων με πλακάτ και συνθήματα. Είχε βέβαια και ο Πάρμα τους υπερασπιστές του, τόσο στη μαθητική όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Πάντως υπήρξαν και μουσουλμάνοι γονείς που έκαναν λόγο για ανούσια διαμάχη “Ποιον ενοχλεί η χριστιανική γιορτή;” δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Serra η Λέιλα Μαγκαρ, μητέρα δύο μαθητών. “Ίσως να ενοχλεί τον διευθυντή, αλλά σίγουρα δεν ενοχλεί τη μουσουλμανική κοινότητα. Τα παιδιά μου πάντα συμμετέχουν στις γιορτές του σχολείου και τραγουδούν παραδοσιακά καθολικά τραγούδια. Γιατί δημιουργούμε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει;”. Ο σύζυγός της Μαχμούντ πρόσθεσε: “Και ποιοι είμαστε εμείς που θα σας πούμε τι να κάνετε και τι να μην κάνετε σε ένα ιταλικό σχολείο; Είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτή τη χώρα. Ελπίζω ο κόσμος να κατανοεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ελήφθη μετά από αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας".

Με όλη αυτή τη δημοσιότητα, το ντιμπέιτ ξέφυγε από τα στενά όρια του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας και μετατράπηκε σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του Πάρμα, πρώτη και καλύτερη η ξενοφοβική Λέγκα του Βορά, διαστρέβλωσε και εκμεταλλεύθηκε πολιτικά το όλο γεγονός. Ο ηγέτης της πάντως, Ματέο Σαλβίνι, πρωτοστάτησε σε διαδήλωση εναντίον του Πάρμα με μια φάτνη ανά χείρας. “Δε φοβάμαι τους τρομοκράτες, αλλά όποιον σκέφτεται ότι πράττει το
σωστό σβήνοντας τις παραδόσεις. Αν κάποιος εκτιμά ότι θα ευνοήσει τα παιδιά μας με το να καταργήσει τα Χριστούγεννα είναι τρελός” δήλωσε, καλώντας τον διευθυντή του σχολείου Γκαρόφανι να “επιλέξει μία άλλη δουλειά”. Κρατώντας πάντα τη φάτνη, συμβούλεψε τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι η 25η Δεκεμβρίου παραμένει η γιορτή των Χριστουγέννων.

“Κερδίζουν οι τρομοκράτες αν σταματήσουν τα Χριστούγεννα. Πάρμα ντροπή σου, για να μην προκαλέσεις σβήνεις τα Χριστούγεννα. Στις 25 Δεκεμβρίου το σχολείο να μείνει ανοιχτό και να πας για δουλειά” έγραφαν μερικά από τα πλακάτ των εξαγριωμένων πολιτών.

Παράλληλα το κόμμα του Σύλβιο Μπερλουσκόνι καλούσε την υπουργό Παιδείας Στεφανία Τζιανίνι να παρέμβει και να αναγκάσει τον διευθυντή να ανακαλέσει την απόφασή του, ενώ ο ίδιος ο Πάρμα διεμήνυε πως θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να ανακαλέσει.

Κάπως έτσι το θέμα έφτασε μέχρι τον Ματέο Ρέντσι. Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Serra πως ο κύριος Πάρμα έκανε “μεγάλο λάθος” και εξέφρασε την ενόχλησή του που η πολιτική ορθότητα επισκίασε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ιταλικής κουλτούρας. “Ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών δεν σημαίνει το πνίξιμο ταυτοτήτων σε μία ενστικτώδη και ανούσια κίνηση πολιτικής ορθότητας”, είπε ο Ρέντσι. “Όλοι οι Ιταλοί, ακόμη και οι άθεοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο στον κύριο Πάρμα, ότι οι προθέσεις του ήταν “αγνές”.

Ο 63χρονος διευθυντής αποφάσισε τελικώς να παραιτηθεί, αν και επανέλαβε ότι η απόφασή του στόχευε μόνον στον σεβασμό όσων έχουν μια άλλη κουλτούρα και θρησκεία και επιθυμούσε να συμβάλει στην κοινωνική ένταξη όλων των κατοίκων της περιοχής. “Θεωρώ πως το να σεβόμαστε τις ευαισθησίες ανθρώπων διαφορετικής θρησκείας και κουλτούρας είναι ένα βήμα προς την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας. Το σχολείο αυτό είναι πολυπολιτισμικό”.


Στη συνέχεια η δήμαρχος της περιοχής δήλωσε πως θα ζητούσε από το σχολείο  Γκαροφάνι να πραγματοποιήσει κανονικά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Και κάπως έτσι, τα Χριστούγεννα διεσώθησαν...

Πηγή: http://news247.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου