Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δ. Τσιαγκλή «Η ΝΥΧΤΑ»






Σε μία πολύ ζεστή εκδήλωση στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου Polis art, έγινε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημ. Τσιαγκλή που επιγράφεται «Η ΝΥΧΤΑ».

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελίκρανον (αρχαία ονομασία χωριού της Βορείου Ηπείρου που σήμερα ονομάζεται Κρανιά), περιγράφει με πολύ γραφικό ύφος τη ζωή του συγγραφέα Πέτρου Ραζή, στελέχους του εκδοτικού οίκου Διαφωτισμός, ο οποίος ύστερα από έναν πρόσφατα διαλυμένο γάμο συναντά και πάλι τον έρωτα στο πρόσωπο της Αυγής Βασιλείου, απολυμένης καθηγήτριας και μητέρας της μικρής Αντιγόνης, η οποία και θα καλύψει μια βαθύτερη ανάγκη του, ερχόμενη από ένα οδυνηρό παρελθόν το οποίο ο ήρωας δεν θέλει να σκέφτεται.

Ο Δημήτρης Τσιαγκλής, γεννημένος το 1947, μέσα στον ελληνικό εμφύλιο, χάνει τον πατέρα του, φοιτά στο Ιεροδιδασκαλείο της Βελλά και σταδιοδρομεί επί σαράντα δύο χρόνια ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ευχάριστη παρένθεση στο πλούσιο συγγραφικό εκπαιδευτικό του έργο αποτελούν τα δύο μυθιστορήματά του :"Η Νύχτα" και "Νοσταλγίες" (εκδόσεις Κέδρος, 1976).

Στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου ήταν όλοι εκεί: η Ταζή, πιστή σύζυγος και σύντροφος εδώ και δεκαετίες, τα παιδιά του, οι φίλοι του, παλιοί συνάδερφοι από τα σχολεία Μαρούδα, Ζυρίδη, Κωστέα- Γείτονα και Χιλ, μαγεμένοι μαθητές από τα σαράντα δύο χρόνια προσφοράς στην τάξη, μία από τις πρώτες του μαθήτριες του 1969, όλοι προσέτρεξαν στο κάλεσμα ενός σεμνού ανθρώπου που η γνωριμία μαζί του αφήνει βαθιές χαραγματιές. Μόνο μία απουσία υπήρχε που του στοίχισε πολύ…

Σε αυτή τη ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα το βιβλίο παρουσίασαν ο εκπαιδευτικός και παλιός συνάδελφος κ. Πέτρος Βότσης καθώς και η φιλόλογος κ. Δικαία Κάλφα.

Πέρα από τον Δημήτρη «συγγραφέα» με την ανεπανάληπτη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας, κρατάμε μια φράση που είπε κάποτε ο Δημήτρης «Δάσκαλος» :

«Η τελευταία μου χρονιά ως δάσκαλος, η τεσσαρακοστή δεύτερη, ήταν η καλύτερη μου! Δούλεψα λυσσαλέα και την ευχαριστήθηκα!»…

Και μεις, οι συνάδελφοι και οι μαθητές σου, όλοι όσοι συναντηθήκαμε μαζί σου στο χώρο του σχολείου, σε ευχαριστούμε για την παρουσία σου, το ήθος και τον δυναμισμό σου, την ακούραστη όρεξή σου να εμπνέεις και να εμπνέεσαι.

Εις το επανιδείν!!!

Νίκη Γρηγορίου – Γιάννης Παναγιωτόπουλος


Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

1 σχόλιο: