Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Γνωρίστε το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Ρουμανία

Ένα σχολείο «λίγο» ιδιωτικό, «λίγο» κρατικό, ένα σχολείο που λειτουργεί με «μνημόνιο συναντίληψης»!!!



Μεγεθύνεται ολοένα και περισσότερο η ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία. Μόνο το 2015 ο αριθμός των νέων εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα έφτασε τις 256, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ελληνικών εταιρειών στις 6.278. Στους περίπου 15.000 Έλληνες που ζουν σήμερα στη Ρουμανία προστίθενται συνεχώς νέοι, ακολουθώντας το επιχειρηματικό τους ένστικτο ή μια ευκαιρία εργασίας. Πολλοί δημιουργούν οικογένειες εκεί ή «μεταφέρουν» τις δικές τους από την Ελλάδα, με μία μόνο αγωνία: «Και σχολείο για τα παιδιά;».


Το ερώτημα αυτό οδήγησε το 2008 ομάδα γονέων να ιδρύσουν το πρώτο και μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Ρουμανία, το Ελληνικό ΣχολείοΒουκουρεστίου «Αθηνά». Για την ίδρυση του σχολείου υπογράφηκε ένα μνημόνιο συναντίληψης του συλλόγου γονέων με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα διατηρεί την υποχρέωση να στέλνει στη Ρουμανία δασκάλους ελληνικών, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας, όπως για παράδειγμα το ενοίκιο του κτιρίου, καθώς επίσης και το κόστος πρόσληψης καθηγητών άλλων ειδικοτήτων, «βαραίνουν» τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Γι’ αυτό, μολονότι το σχολείο δεν είναι ακριβώς «ιδιωτικό», η φοίτηση σε αυτό απαιτεί δίδακτρα.

Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 52 μαθητές, το 25% των οποίων είναι παιδιά ελληνικών οικογενειών, το 19% παιδιά ρουμανικών οικογενειών (μεταναστών στην Ελλάδα που επέστρεψαν στην πατρίδα τους λόγω της κρίσης) και το 56% παιδιά από μεικτές οικογένειες. Λειτουργούν σε αυτό Νηπιαγωγείο και όλες οι τάξεις του Δημοτικού και Γυμνασίου, αλλά υπάρχει πλέον επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν και τάξεις Λυκείου. 

Το πρόγραμμα Νηπιαγωγείου και Δημοτικού είναι μεταξύ 08:15 και 15:00 ως εξής:
08:15 - 12:15 Υποχρεωτικό πρόγραμμα βασισμένο στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική αγωγή και πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα.  
12:15 - 13:00 Διάλειμμα για φαγητό
13:00 - 15:00 Πρόγραμμα επιλογής που αποτελείται από επιπλέον ώρες αγγλικών, ρουμανικών, εικαστικές τέχνες, παραδοσιακών χορών και πληροφορικής.  

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου